Jon E bloggar loss!

Tuesday, December 30, 2008

Sjuk

Efter allt julfirande blev jag plötsligt sjuk. Jag och Linn (och Tilla) spenderade julen hos mina föräldrar det här året och var hos pappa på julafton och mamma på juldagen. Den 27:e började det klia i halsen och jag kände hur en förkylning var på gång. Men samma kväll fick jag plötsligt frossa och hög feber, så någon vanlig förkylning var det inte. Jag misstänker influensan. Nu är jag inne på tredje dygnet. Igår morse hade febern försvunnit men på kvällen var den tillbaka uppåt 39 grader. Linn tar hand om mig och kommer med julskinkmackor och te. Vi har åkt ner till Göteborg och jag får tiden att gå genom att kolla på sagan om ringen, läsa och surfa.

På juldagen var vi ute i Kvarnparken i Mjölby på hemvändarkväll. Kanske var det där jag blev smittad? Det var den dyraste entré jag nånsin har betalat till ett uteställe, 17o kr per person. I Mjölby liksom. Det var i alla fall roligt att träffa gamla vänner från låg- och mellanstadietiden och prata gamla minnen.

Det är skönt att kirurgterminen är över. Det har varit ganska jobbigt med alla utplaceringar, nio veckor har jag fått tillbringa i Västerås, Eskilstuna och Karlstad. Nästa termin ska jag bara vara utplacerad tre veckor, och då ska jag vara i Halmstad och umgås med Calle Gabba. Det blir bra. Den 16:e är det dags för kirurgitenta, så egentligen borde jag plugga en del nu under julledigheten. Men man måste få ta det lite lugnt också, speciellt när man är sjuk.

Hoppas jag hinner friskna till till tolvslaget imorrn kväll. Gott nytt år allihopa!

Saturday, December 06, 2008

Jullåt

Förra året gjorde jag en jullåt. Tanken var att få den lika käck och glättig som en riktig jullåt ska vara. Nu har jag lagt upp den på youtube med ett gäng halvroliga bilder på tomtar till. Kolla in den här.

Wednesday, December 03, 2008

The man is back!

Idag sprang jag på denna på nätet, min gamla blogg som har legat orörd alltför länge. Jag läste igenom hela och det var mycket roligt att återuppleva skidresan i Frankrike, otursdagen och när Tilla jagade katt för första gången. Jag insåg att värdet av att dokumentera delar av sitt liv i en blogg är bestående eller kanske till och med ökar med tiden, i takt med att minnesbilderna bleknar. Således kände jag mig manad att återuppta skrivandet här.

Något som jag också insåg är att jag har läst på läkarprogrammet ett ganska bra tag nu. Det känns som att det var hur länge sen som helst vi fick Tilla, men när det hände var jag ändå inne på fjärde terminen. Nu börjar man ju dock faktiskt kunna ana ett slut där framme i horisonten. Jag börjar termin nio om några veckor och till nästa sommar går jag ut i samhället som en fri man. Planen då är som det ser ut nu att fixa ett vikariat i Göteborg (inte så svårt), flytta dit och hoppas på att få AT där så småningom (svårare).

Många frågar om vilken specialitet jag har tänkt mig, inte minst läkarna man går med som alla tycker att just deras specialitet är allra förträffligast. Ett problem är att jag inte har provat på så många specialiteter ännu, så det är svårt att veta vad som verkar roligast. Hur som helst har jag nu i mitt huvud sammanställt en lista över de specialiteter som jag just nu lutar mest mot. Om inte annat så är det väl kul för mig att läsa om ett par år när hela listan förmodligen har bytts ut.

Det som kan sägas mer generellt är att jag gillar att tänka mer än att göra och att jag helst vill ha en viss bredd på specialiteten.

Utan inbördes ordning:

Internmedicin.
Fördelar: Brett, medicinskt allmänbildande. Tänkande, problemlösande arbete.
Nackdelar: Jourtungt. Långa ronder, kan bli segt.

Radiologi
Fördelar: Nästan ren diagnostik. Ny teknik som utvecklas snabbt. Goda arbetsvillkor.
Nackdelar: Lite patientkontakt.

Anestesi
Fördelar: Fysiologi och farmakologi - roliga ämnen. Lagom mycket praktiskt arbete. Omväxlande iom att intensivvård hör till specialiteten.
Nackdelar: Kan bli långtråkigt. Kan bli panikartat.

Barn
Fördelar: Har inte läst kursen än, men brett ämne och jag gillar barn.
Nackdelar: Tungt med svårt sjuka barn.

Bubblare: Neurologi, infektion, psykiatri, allmänmedicin.

Så ser det ut! Just nu i alla fall...