Jon E bloggar loss!

Tuesday, April 04, 2006

Bush är svensk! Eller...?

En stor nyhet har kommit: Geroge W. Bush härstammar från en by i Värmland! Låtom oss jubla. Bakgrunden är att en man vid namn Måns Andersson tycks vara släkt med den amerikanske presidenten och han döpte sin gård i den nya landet till Silleryd, vilket ju är till förväxling likt sockennamnet Sillerud i Värmland. Byborna är upphetsade:

- Det känns nästan lite overkligt tycker jag, säger Britta Lund, 55.
- Om han kommer hit ska jag visa honom den fina naturen, och sjösystemet, säger Gunnar Helg och fortsätter med att beskriva de egenskaper som han tror Bush har fått med sig från Sillerud:
- Att köra med raka rör är typiskt för den här bygden, och så är han väldigt egensinnig, eller störig som vi säger här, fast i en positiv bemärkelse.

Låt oss nu bena upp det här. Måns Andersson lämnade Sverige 1639, så vi kan anta att han föddes runt 1610 eller så. George Bush är född 1946, alltså ungefär 340 år efter sin förmodade förfader. Hur många generationer hinns det med på 340 år? Om mödrarna i snitt är säg 27 år när de föder sin unge så kommer 340/27 = 12-13 generationer ligga mellan Andersson och Bush. Hur många förfäder hinner man samla på sig på 12-13 generationer bakåt i tiden? Det är lätt att räkna ut, i och med att de dubblas för varje generation (två föräldrar, fyra föräldrars föräldrar, åtta föräldrars föräldrars föräldrar osv.) På 12 generationer kommer antalet upp i 4096 personer, på 13 blir siffran 8192. Måns är alltså en av dessa Bush's 4000 eller 8000 förfäder från denna tid.

Dessa siffror är dock inte helt riktiga, eftersom man kan anta att några av dessa tusentals personer i själv verket är samma person. Mormors farmors farfar kanske samtidigt är farmors morfars morfar till exempel. Denna effekt är förstås inte lika lätt att räkna fram, men även om man tar hänsyn till det bör det handla om något tusental eller åtminstone ett antal hundra personer.

Elsa Olsson, 82, har släktforskat en del genom åren.
- Tänk om man vore släkt med en av världens mest kända personer, det vore ju jätteroligt!

Men inte särskilt unikt.

4 Comments:

  • Ahahahahahaha, raka rör! Inga fuck-ups här! Snygga gener liksom!

    By Anonymous Anonymous, at 07:30  

  • Jag undrar om Bush själv vet om detta.

    Det är ju riktigt stor prestige bland amerikanarna att ens förfäder var med på Mayflower, det första skeppet med invandrare till USA. Kan du inte räkna på hur många ättlingar de 300 (grov uppskattning) personerna har fått?

    Nu har jag träffat Tilla, riktigt söt men den hunden vet ju inte sitt eget bästa... :-)

    By Anonymous Anonymous, at 13:35  

  • Lillasöt vad håller du på med där hemma egentligen?? Alldeles för mycket fritid eller? Jag tror att du är släkt med Bush :) puss

    By Anonymous Anonymous, at 03:24  

  • man ber att få tacke så mycket för den fine länka. kan stryka lite http å grejer så blir det nog bra sa du se.

    By Anonymous Anonymous, at 22:21  

Post a Comment

<< Home