Jon E bloggar loss!

Tuesday, February 28, 2006

Var det bra så? Del II.

Återigen har jag trampat i klaveret i min kamp att ersätta frasen "var det bra så?". Idag på vägen hem från skolan skulle jag köpa en semla för att överraska Linn. Linn är helt galen i semlor och försöker få mig att tro att varje dag i februari är fettisdagen, så jag har ingen koll på vad som är vad längre. I alla fall är det tisdag idag och jag tror att Linn blir glad om hon får en semla när hon kommer hem. Jag gick följaktligen in på Café Linné och bad om en jättesemla (25 kr, räcker gott och väl till två personer). "Vill du ha att ta med?" hörde jag expediten fråga och svarade bestämt "Ja." Därefter följde en onaturligt lång tystnad under vilken hon stirrade på mig som om jag hade sagt något väldigt märkligt eller olämpligt, och jag började känna mig allt mer obekväm tills jag insåg att hon egentligen hade sagt "Vill du ha nånting mer?". Hennes reaktion framstod plötsligt helt naturlig. Jag hasplade ur mig "ja att ta med alltså" och den spända stämningen släppte något, men vad har jag nu gjort? Nu kommer expediten garanterat att återgå till att säga "Var det bra så?" för att slippa dylika pinsamheter och vi kommer aldrig bli av med den där fördömda frasen.
Källa till missförstånd.

I morgon efter lunch bär det av uppåt, nämligen till Järvsö och den lilla hunden Tilla. Jajamensan, namnet är klart och det var jag som kom med förslaget. Om allt går som planerat kommer vi att hämta hem henne redan imorgon kväll och sen är vi tre i familjen, det ska bli väldigt roligt! I helgen var Linn med min syster Frida på IKEA och handlade bland annat en korg, två filtar, en kudde och en liten kaninleksak till henne så att hon känner sig välkommen när hon kommer hem hit. Något åt henne att tugga på måste vi nog också köpa, min mor rekommenderar koklövar vilket Linn tycker låter osmakligt. Hm...

Tuesday, February 21, 2006

Den lilla lilla hunden

Nu har vi ordnat med att låna en bil så att vi kan åka och hälsa på vår blivande familjemedlem inom kort och en annan bil så att vi kan åka och hämta henne den 10 mars om allt går som vi har tänkt. Här om dagen fick vi några nya bilder på henne, hon är så söt! Kolla själva bara:

När hon kommer är ni alla välkomna till vår lägenhet och busa med henne!

Annars har jag tenta på torsdag så jag sitter mest hemma och pluggar nu. Och kopplar av med lite poker ibland förstås.

Wednesday, February 15, 2006

Gräsänkling

Nu har jag varit gräsänkling i en vecka. Linn är nere i Alperna och roar sig som vanligt och kommer inte hem förrän på söndag. Livet saknar verkligen det där "lilla extra" när hon är borta, vi har jämt så kul ihop och nu får jag försöka underhålla mig själv. Det kan i och för sig vara ganska kul det också. Rent allmänt tycker jag bra om att umgås med mig själv, det är ingen risk för missförstånd när man diskuterar något i huvudet och jag är alltid så lugn och trevlig mot mig själv. Ibland händer det att jag äter lunch ensam, om det inte råkar vara någon i min närhet som är lämplig att äta lunch med har jag inga problem med att gå någonstans och äta för mig själv, ta det lugnt, fundera, planera och tänka. Linn tycker det är jättekonstigt.

Ända sedan jag var liten har jag pratat/tänkt med mig själv i "Vi"-form. När jag var liten var det som en osynlig grupp med låtsaskompisar som jag kommunicerade med, när många andra hade en enda låtsaskompis som hette något lämpligt hade jag alltså många, men de var namnlösa och hade inte mycket till personlighet. Numera är vi inte så många, men vi är fortfarande "vi". Jag kanske tänker till mig själv: "Ska vi gå och träna?". Sen följer en argumentation för och emot och till slut kommer vi överens om det ena eller det andra. Ibland säger jag det högt också istället för att bara tänka, "ska vi lägga oss tidigt ikväll kanske, ja det gör vi". Det skulle kännas helt fel att säga sånt i jag-form istället för vi-form.

"Vi"

Igår hade vi vår sista föreläsning under den här kursen, och nu väntar en veckas inläsningsperiod inför tentan. Det ska bli skönt att slippa cykla till skolan i bitande kyla varenda morgon, speciellt som vi har börjat åtta var och varannan dag den sista tiden. Jag har svårt att se att jag nånsin kommer att kunna vänja mig vid att gå upp så tidigt utan att vara konstant trött, och jag gruvar mig lite inför den dagen jag kommer ut och ska börja jobba. Jag kommer att bli känd som "den trötte läkaren". Jag får väl jobba deltid eller nåt, eller så får vi hoppas att det går över på fyra år.

Nåväl, är det inläsningsperiod så är det, nu ska jag sätta mig och plugga.

Saturday, February 11, 2006

Var det bra så?

Folk som står i kassan i diverse affärer har som bekant vanan att säga "Var det bra så?" när de har slagit in alla varorna. Jag har alltid tyckt att det är ett konstigt uttryck eftersom det praktiskt taget bara används i den situationen, och jag minns att jag när jag var liten verkligen inte förstod vad som menades, var är det som är bra och vad har det med saken att göra? Nu har jag förstått vad det betyder men jag tycker fortfarande det är konstigt. Det är ett onaturligt uttryck.

På senare tid har jag märkt att en del kassörer och kassörskor har slutat med "Var det bra så?". Istället säger de vanligen "Någonting annat?" och det här är ju något jag borde stödja och uppmuntra eftersom det känns mer naturligt och inte bara är en fras som har hittats på för att användas i kassor (alternativt utrotats på alla andra håll). Men banne mig om jag inte, varje gång det händer, reflexmässigt svarar "Nej det är bra så"! Sen känner jag mig dum eftersom just den här kassörskan kanske förde ett privat krig i liten skala mot "ärdetbraså?" och jag egentligen ska vara på hennes sida, och så kommer jag och förstör allting med ett eget "detärbraså". Om ni har ett tips på vad man ska svara på "Någonting annat?" ("Nej tack" kanske?) så får ni gärna skriva en kommentar så ska jag öva in den bästa att säga nästa gång det händer.För någon vecka sedan ringde Linn mig på mobilen när jag var i skolan. I luren fick jag höra en uppspelt röst: "Jag har gjort något jättebusigt!" Jag tänkte att det är ju inte särskilt ovanligt att hon busar men hörde på rösten att det verkligen var något jättebusigt. Jag hann inte fundera länge innan hon fortsatte: "Jag har skaffat oss en HUND!"
Troligtvis en ny familjemedlem. Vad ska hon heta? Kom med era förslag!

Vi har tittat på hundar ett tag och funderat på att skaffa en i kanske två år. Senaste budet i våra diskussioner var att vi skulle skaffa en på sommaren när vi är lite lediga och kan ta hand om den så mycket som möjligt när den är valp. Likväl har Linn och jag (men mest Linn) roat oss med att kolla på hundannonser på Blocket.se, och den här dagen hittade Linn en jättesöt Jack Russel-terrier och var tvungen att ringa och fråga om den var kvar. Det slutade inte på annat vis än att hon fick valpen tingad åt oss och att vi ska åka upp till Hälsingland och titta på/hämta den. Så om du som läser detta har en bil som du jättegärna vill låna/hyra ut för att åka till Järvsö med så är vi mycket intresserade!

Tuesday, February 07, 2006

Tvätta är kul tvätta är kul tvätta är kul


Idag har jag tvättat. Jag har funderat på att försöka lära mig att tycka att det är kul att tvätta, tänk så mycket enklare det vore då. Som det är nu har jag oerhört svårt att frammana motivation till att sortera skiten och släpa mig iväg till tvättstugan, och detsamma gäller Linn (även om hon kanske är lite duktigare än jag). Men jag har insett på senare tid att det egentligen inte är så hemskt, det är ju ingen del som är jättejobbig egentligen men innan man har satt igång känns det som ett jätteprojekt. Främst är det nog för att det tar upp en så stor del av en dag, och när man väl har börjat finns ingen återvändo.En sak som jag har börjat gilla på senare tid är att diska. Eller gilla kanske är fel ord, men det känns rätt i förhållande till hur tråkigt jag tyckte det var förut. Nu tycker jag att det är ganska avkopplande och man ser liksom resultatet direkt, sen kan man känna sig duktig. Linn tycker det är jättetråkigt att diska så ganska ofta gör vi dealer: "Om du tar hand om middagen så kan jag diska efteråt", "Diskar du kastrullen om jag gör popcorn?" En gång kom jag på en idé om att jag alltid skulle diska och så skulle Linn alltid göra något annat som jag tycker är tråkigt. Jag frågade om hon hade nåt förslag. "Dammsuga kanske?" tyckte hon. Ja! Vi dammsuger kanske en gång i veckan men diskar flera gånger om dagen. Så om hon vill slippa disken för alltid får hon faktiskt komma med ett bättre förslag.

Staffan på nationen har inbjudit mig att åka ner till Smålands och äta och dricka lite öl nu vid halvåttatiden så jag tror jag ska göra det. Har faktiskt inte varit där en enda gång på hela terminen, knasigt. Men så har jag varit borta en del också. Då kan jag testa terminens meny också!

Friday, February 03, 2006

Håltimme

(Jag skrev det här inlägget i förmiddags men sen kraschade sajten. Nu är det eftermiddag.)

Jag har lite av en håltimme nu, gjorde en datalab nu i morse som jag missade när jag var i Frankrike och dagens föreläsningar börjar inte förrän vid ett. Ingen jättemening med att åka hem känns det som så jag tänkte att jag sätter mig i datasalen och bloggar lite.

Igår var jag ute på Stockholms nation med några klasskompisar. Stockholms är nationen där alla brats med backslick hänger och de brukar inte spela särskilt bra musik så det är väl inte direkt min favoritnation. Många i min klass tycks dock trivas där trots att de aldrig (vad jag har sett) brukar hala fram sitt Amex Guld och säga "Pappa betalar" vilket enligt säkra källor är ett klart tecken på att man har att göra med en brat.

Nu börjar jag bli riktigt hungrig, dags för lunch snart. Jag har med mig hemgjord thaimat, wokade grönsaker med kyckling i kokosmjölk- och rödcurrysås. Det har blivit något av en favoriträtt som jag gärna lagar, jag tycker verkligen rödcurry är sjukt gott! Men när jag var i affären sist hade de inte några rödcurryburkar så jag fick köpa en gröncurry istället till nästa gång jag lagar, vi får se hur gott det blir.